Вхід Реєстрація

Конкурс-захист краєзнавчих проектів «Від історії маленької Батьківщини – до історії країни».

01.03.2017

Кожен з нас має незримий зв'язок з тим місцем, де народився, зростав, де пройшло дитинство, де навчався і жив. Любов до малої Батьківщини закладається в нас з дитинства. Але іноді ми краще знаємо історію світу чи країни, ніж історію рідного міста або села. Між тим саме ця історія є містком між минулим і майбутнім, між старшим і молодшим поколінням, між кожним із нас та  його величністю Часом.  Г.Сковорода сказав: «Пізнай свій край… себе, свій рід, свій народ, свою землю - і ти  побачиш свій шлях у життя. Шлях, на якому найповніше розкриваються твої здібності. Ти даси йому продовження, вторувавши стежину, із тієї стежини вже рушатимуть у життя твої нащадки. І то також будеш ти» .

     Тож не дивно, що хорошою традицією ліцею «Голосіївський» став  конкурс-захист   краєзнавчих проектів «Від історії маленької Батьківщини – до історії країни». Наш ліцей знаходиться в Голосіївському районі міста Києва. На території району є пам’ятники архітектури і центри духовної культури – літературно-меморіальні музеї, бібліотеки, національні, ландшафтні природні парки. Голосієво – це унікальне поєднання природи із сучасним містом, де поряд з науковими установами та промисловими будівлями стоять вікові дуби, а в чіткому ритмі сьогодення відчувається подих історії.      

Враховуючи особливості нашої місцевості, краєзнавчий проект здійснювався за такими основними напрямами:  

5 класи історія Деміївки, бібліотека Деміївська

6 класи - природні ландшафтні парки  Голосіївський ліс, урочище «Лиса гора»,  національний парк            Феофанія

7 класи - імена героїв на карті нашого району:  музей  Я. Батюка  (ЗНЗ 85), лінія оборони Києва  та Аграрний університет, вул.Олега Кошового, музей героя   Марії  Боровиченко (ЗНЗ 122), музей К. Гапоненка, вулиця Гапоненка  (знз 110), пров. П.М. Буйко (ЗНЗ 85).

8 класи- видатні діячі культури, мистецтва, спорту- музей М.Рильського,

музей М.Заньковецької, музей В.Лобановського (ЗНЗ 319), Леся Українка.

9 класи - центри духовної кільтури – Свято-Вознесенська церква, Голосіївська пустинь, Китаївська пустинь,  Пантелеймонівський собор.

Учасники проекта здійснювали екскурсії, походи вихідного дня, збирали і фотографували найцікавішу інформацію для оформлення  альбому та готували презентації. За результатами роботи були виявлені  нові об’єкти,  відкриті нові  імена видатних особистостей, які проживали на території Голосіївського району. Налагодилась  співпраця з музеями навчальних закладів та бібліотекою «Деміївська», де зібрано надзвичайно цікавий матеріал з історії Деміївки, яка сама є історичною пам’яткою — їй 105 років.

Краєзнавчий проект  об’єднав  дітей і дорослих навколо історії рідного краю.