Вхід Реєстрація

Наші одинадцятикласники зустрічалися з відомим українським істориком Іваном Патриляком.

30.09.2015

     У Національному музеї історії України у Другій світовій війні розпочався  унікальний проект — Музейна платформа історика. Він є частиною великого проекту   «Україна. Війна. Власна пам’ять».  
     У  рамках платформи провідні українські та іноземні історики зустрічатимуться із старшокласниками, студентами та вчителями, щоб обговорити маловідомі й проблемні питання з історії України у Другій світовій війні.

Перша така зустріч  відбулася з доктором історичних наук, професором, деканом історичного факультету Київського Національного університету ім. Т. Шевченка Іваном  Патриляком.

   Відомий український історик розповів старшокласникам  про Митрополита Андрея (Шептицького). Після змістовної лекції усі присутні змогли переглянути документальний фільм «Митрополит Андрей (Шептицький) та євреї» про трагічну долю євреїв у часи Другої світової війни та зусилля щодо їх порятунку, докладених Митрополитом.
       Після лекції всі охочі взяли участь у опитуванні, яке дало  цікаві дані про аудиторію. Із близько ста слухачів лекції  33 ніколи раніше не чули про постать Митрополита Андрея. Однак ця видатна людина заслуговує на звання «Праведник народів світу», вважає  91учасник зустрічі.
       Разом з нашими ліцеїстами лекцію видатного українського історика слухали  учні  спеціалізованої школи № 194 «Перспектива», студенти вищого професійного училища № 25 м. Києва та семінаристи Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ.
       Коли зустріч завершилася, а її учасники всі разом фотографувалися на згадку,  семінаристи заспівали «Многая літа». Після цього вони залишили запис із словами вдячності у книзі відгуків музею: «Щиро дякуємо за надзвичайно цікаву й захоплюючу конференцію. Цей пам’ятний момент залишиться у нашій свідомості. У подальшому готові на співпрацю. Дякуємо за важливу місію – збереження історії нашого народу».
        Організатори зустрічі запевнили, що такий feedback від учасників заходу надихає колектив музею на подальшу роботу над проектом, і вже незабаром з’явиться інформація про наступні події.

Будемо чекати!